Alle Belangrijke Zaken Over Linux Op Een Rijtje, Welke Zaken Maken Deze Browser Zo Populair?

Spread the love

Dit artikel bespreekt de verschillen tussen de Linux en Windows besturingssoftware; we bespreken enkele van de voor- en nadelen van elk systeem.

  • Laten we beginnen met een algemeen overzicht van het Linux-besturingssysteem. Linux in zijn meest basale vorm is een computerkernel. De Kernel is de onderliggende computercode, gebruikt om te communiceren met hardware, en andere systeemsoftware, het draait ook alle basisfuncties van de computer.

Wat is het doel van Linux als besturingssysteem?

De Linux Kernel is een besturingssysteem, dat draait op een grote verscheidenheid aan hardware en voor verschillende doeleinden. Linux kan draaien op apparaten die zo eenvoudig zijn als een polshorloge of een mobiele telefoon, maar het kan ook draaien op een thuiscomputer met behulp van bijvoorbeeld Intel- of AMD-processoren, en het kan zelfs draaien op high-end servers met Sun Sparc CPU’s of IBM power-pc-processoren. Sommige Linux distro’s kunnen maar op één processor draaien, terwijl andere veel tegelijk kunnen draaien.

  • Veelgebruikte toepassingen voor Linux zijn onder andere die van een thuis desktop computersysteem, of meer algemeen voor een serverapplicatie, zoals het gebruik als webserver, of mailserver. U kunt Linux zelfs gebruiken als een dedicated firewall om andere machines die zich op hetzelfde netwerk bevinden te beschermen.
  • Een programmeur student genaamd Linus Torvalds maakte Linux voor het eerst als een variant op het Unix besturingssysteem in 1991. Linus Torvalds maakte Linux open source met de GNU (GPL) (General Public License), zodat andere programmeurs de broncode gratis konden downloaden en aanpassen naar eigen inzicht.

Enorm veel mensen maken gebruik van Linux

Duizenden programmeurs over de hele wereld begonnen de broncode van Linux te downloaden en te wijzigen, patches en bugfixes toe te passen en andere verbeteringen aan te brengen om het OS steeds beter te maken. In de loop der jaren is Linux van een eenvoudige op tekst gebaseerde kloon van Unix uitgegroeid tot een krachtige besturingssoftware, met volledige desktopomgevingen en een ongekende overdraagbaarheid, en een verscheidenheid aan toepassingen. Het grootste deel van de originele Unix code is in de loop der jaren ook geleidelijk aan uit Linux geschreven.

Wat is de grote kracht van Linux?

Als gevolg van het feit dat Linux open source software is, is er niet één versie van Linux; in plaats daarvan zijn er veel verschillende versies of distributies van Linux, die geschikt zijn voor een verscheidenheid aan verschillende gebruikers en taken. Sommige distributies van Linux zijn onder andere Gentoo en Slackware, die door het ontbreken van een complete grafische omgeving het meest geschikt zijn voor Linux-experts, programmeurs en andere gebruikers die de weg weten in een commandoprompt.

  • Distributies die geen grafische omgeving hebben, zijn het meest geschikt voor oudere computers die niet over de nodige verwerkingskracht beschikken om afbeeldingen te verwerken, of voor computers die processorintensieve taken uitvoeren, waarbij het wenselijk is om alle systeembronnen gericht te hebben op de taak in kwestie, in plaats van middelen te verspillen door afbeeldingen te verwerken.

Linux is een heel handig besturingssysteem

Andere Linux-distributies hebben als doel de computerervaring zo eenvoudig mogelijk te maken. Distributies zoals Ubuntu, of Linspire maken Linux veel gemakkelijker te gebruiken, door het aanbieden van volledige grafische omgevingen die helpen de noodzaak van een commando prompt te elimineren. Natuurlijk is de keerzijde van het gebruiksgemak minder configureerbaar en worden systeembronnen verspild aan grafische verwerking. Andere distributies zoals Suse proberen een overeenkomst te vinden tussen gebruiksgemak en configureerbaarheid.