Leer enkele basisterminologie voordat u gaat beleggen

Spread the love

De meeste mensen zijn zich bewust van de prijs van een aandeel. Beleggers en analisten praten over de koers van een bedrijf die op een bepaalde dag op de markt stijgt of daalt. Buiten de context geeft een aandelenkoers echter zeer weinig informatie over de gezondheid of de waarde van een bedrijf. Om echt te begrijpen hoe goed een aandeel het doet, moet u naar verschillende factoren kijken. Daarvoor hebben we enkele definities nodig. Hier zijn er aantal dingen die u kunnen helpen met beleggen geld verdienen.

De verschillende termen

Uitstaande aandelen – dit verwijst naar het totale aantal aandelen van een bedrijf dat in het bezit is van al haar beleggers. Dit nummer wordt gebruikt om andere belangrijke statistieken te berekenen, zoals winst per aandeel en prijs/ winstverhouding.

Dividenden – Zodra een bedrijf een bepaald niveau van stabiliteit en winstgevendheid bereikt, kan het ervoor kiezen om dividenden te betalen. Tijdens een groeiperiode worden winsten meestal opnieuw in een bedrijf geïnvesteerd, zodat het meer kan groeien (wat ook investeerders ten goede komt), maar zodra de groei zich stabiliseert, kan een bedrijf ervoor kiezen om dividenden uit te keren aan aandeelhouders. Aandeelhouders kunnen dan kiezen om die dividenden opnieuw te beleggen om nog meer aandelen te krijgen om nu geld verdienen.

Winst per aandeel – Dit is de hoeveelheid geld die een bedrijf per aandeel verdient. Het wordt berekend als het nettoresultaat van een bedrijf minus dividenden op preferente aandelen gedeeld door de gemiddelde uitstaande aandelen. Dus als een bedrijf $ 50 miljoen verdient en er 18 miljoen uitstaande aandelen zijn, dan is één aandeel $ 2,78 waard aan inkomsten van het bedrijf.

Marktkapitalisatie – Marktkapitalisatie is de huidige aandelenprijs vermenigvuldigd met alle uitstaande aandelen. Dit geeft u een algemeen idee van de grootte van een bedrijf. Hoewel het verkrijgen van de absolute waarde van een bedrijf een beetje ingewikkelder is dan alleen kijken naar de marktkapitalisatie, kan het vergelijken van de marktkapitalisatie van twee bedrijven je voor het meeste basisonderzoek helpen om een ​​beter schaalgevoel te krijgen dan een aandelenkoers.

Verhouding prijs/ winst – Simpel gezegd, de koers/ winstverhouding (of “P / E”) is de huidige aandelenkoers van een bedrijf gedeeld door de winst per aandeel. Dit bedrag geeft aan wat beleggers bereid zijn te betalen per dollar aan inkomsten. Het kan ook worden gebruikt als een meetwaarde om te bepalen hoeveel een bedrijf over- of ondergewaardeerd is.