Moet ik voor Linux kiezen of kan ik net zo goed voor een Windows installatie gaan? Wat is de beste optie op dit moment?

Spread the love

Dit artikel zal niet proberen het gebruik van Linux over Windows of andersom te bepleiten. Ik zal proberen de verschillen en overeenkomsten tussen Linux en Windows op een eerlijke manier te presenteren.

Overzicht:

Zowel Linux als Windows (2000, NT, XP, Vista) zijn besturingssystemen. Linux is geïnspireerd op Unix, terwijl Windows is geïnspireerd op VMS.

  • Terwijl geen enkel bedrijf Linux “bezit”, is Windows eigendom van Microsoft. Verschillende distributies (vaak “distros” genoemd) van Linux komen van verschillende bedrijven (bijv. Red Hat, Novell SuSE, Mandrake etc.), terwijl alle Windows smaken (95, 98, 2000, XP, Vista) afkomstig zijn van Microsoft.
  • Zowel Linux als Windows zijn er in Desktop- en Server-edities.

Kosten:

Wat de kosten betreft, is Linux zeer goedkoop of gratis. Ik gebruikte het woord “zeer goedkoop” voor zakelijke gebruikers. Terwijl iedereen Linux kan downloaden, installeren en gebruiken, vragen de distributiebedrijven meestal om technische ondersteuning.
Windows is duur. Je betaalt eerst voor de kopie van de software en dan weer voor de technische ondersteuning als je die ooit wilt.
Er is echter nog een addertje onder het gras; Windows dwingt u om een enkele kopie op een enkele computer te gebruiken. Dit is echter niet het geval met Linux, als je eenmaal Linux hebt aangeschaft, kun je het op een onbeperkt aantal computers draaien.

GUI:

Zowel Windows als Linux zijn GUI gebaseerde besturingssystemen.
Ik ben bang, maar Windows heeft een betere GUI dan Linux en het zal veel beter worden met de komende Windows Vista release. Linux heeft twee GUI’s: Kabouter en KDE. Linux is snel aan het inhalen en evolueert van een server-besturingssysteem naar een desktop-besturingssysteem.

Commandoregel:

Zowel Windows als Linux heeft een command line interface. Windows noemt het de “DOS prompt”, terwijl Linux er naar verwijst als de “shell”. De shell van Linux is veel beter dan de DOS-prompt van Windows. Het kan een heleboel dingen doen die niet mogelijk zijn in Windows. Linux ondersteunt verschillende commandoregel-omhulsels zoals BASH, Bourne, Korn, C-shell en vele andere.

Beschikbaarheid van software van derden:

Zowel Windows als Linux draaien applicaties van derden. Windows, in vergelijking met Linux, heeft veel meer applicaties van derden beschikbaar voor gebruik. Een programma geschreven voor Windows zal niet onder Linux draaien (hoewel het kan worden gemaakt om te emuleren, maar het zal zeer vervelend zijn en dus niet aan te bevelen).

  • De applicatiebasis van Linux wordt echter verdrievoudigd. Bij nader inzien gebruikt de gemiddelde computergebruiker 90% van de tijd de volgende applicaties: Word Processor (Office suite), E-mail client, Web browser, Media software en Instant Messenger. Linux heeft al deze toepassingen en heeft in feite vele smaken voor elk.
  • Net als Linux zijn alle toepassingen van derden zeer goedkoop of gratis. Terwijl Windows applicaties een been en een ledemaat kunnen kosten.

Veiligheid:

Simpel gezegd is Windows niet veilig. Als u Windows gebruikt en geen Antivirus, Anti Spyware en firewall (geheugen- en resource-etende applicaties) heeft, kan uw computer in minder dan 10 minuten worden aangetast door een virus. Ik herinner me dat ik een nieuw exemplaar van Windows XP op mijn Toshiba A40-notebook heb hersteld. Ik was aan het surfen op het internet met Microsoft Internet Explorer en mijn computer raakte in minder dan 15 minuten geïnfecteerd met een heleboel spyware!

  • Microsoft kwam met Firewall en Anti Spyware producten, maar deze programma’s draaien op de achtergrond en vreten het kostbare geheugen van je computer op.
  • Linux daarentegen heeft deze problemen niet. Ik ben me niet bewust van spyware voor Linux. Men kan veilig een Linux distro draaien zonder zich ooit zorgen te maken over het installeren van Anitvirus of Anti-Spywares.
  • Windows heeft ook meer beveiligingsfouten dan Linux. Met veiligheidsgebreken bedoel ik dat een hacker het Windows besturingssysteem kan compromitteren en in uw machine kan inbreken en uw bestanden kan vernietigen. Maar, fouten op Windows worden snel verholpen en patches worden vaak vrijwel direct na de melding van de fout beschikbaar gesteld.