Wil je Linux voor het eerst gaan gebruiken? Denk dan aan alle voor- en nadelen van dit systeem!

Spread the love

Bent u nieuw in Linux of denkt u eraan om het voor het eerst te gebruiken? Wacht even! Wat zeg ik hier in hemelsnaam! Er is geen woord dat “nieuw voor Linux” of “eerste keer Linux gebruiker” heet. Zonder je bewustzijn, gebruik je het waarschijnlijk elke dag! En je dacht dat Linux bedoeld was voor de programmeer nerds, hackers en het doorlopen van Linux betekent dat je die goeie ouwe groene terminal moet gebruiken!

Waarom zo ontzettend veel mensen voor een Linux computer hebben gekozen?

De belangrijkste vraag zou moeten zijn: ben je nieuw in de persoonlijke Linux-computing? Nou als je antwoord “Ja” is, maak je dan geen zorgen, een superieur besturingssysteem is klaar om te worden bediend voor zijn enige meester. Zie je wat ik daar heb gedaan? Zo niet, dan wil ik zeggen dat jij en alleen jij de eigenaar bent van je hardware en software. Niemand gaat een of andere klote app installeren die je niet nodig hebt of de systeeminstelling wijzigen terwijl je geniet van goede oude “grappige kitty video” op het internet!

  • In de wereld van Linux personal computing is er een overvloed aan keuze. Mensen van de Linux-planeet noemen dit “Distributies”. Wat dit betekent is dat, terwijl het primaire systeem ‘Kernel’ identiek is, de look & feel en het hele ecosysteem anders kan zijn.

Wat zijn fijne besturingssystemen van Linux?

Mijn persoonlijke favoriet, in ieder geval voor mijn dagelijks bureauwerk, is Kali Linux. Het is een van Debian afgeleide Linux-distributie, ontworpen voor digitaal forensisch onderzoek en penetratietesten. Voor mijn persoonlijk gebruik geef ik echter de voorkeur aan Linux Mint of Elementary OS. Maar hier zijn enkele andere waar je misschien van gehoord hebt:

  • Fedora
    Zorin
    openSUSE
    Debian

Dat is de grootste verdeling in termen van gebruikers. Echter, als beginner zou je de “Linux Mint cinnamon edition” moeten gebruiken. Het lijkt sterk op je Windows PC en als je uit de wereld van het fruit komt, stel ik voor om het “Elementaire OS” of “Deepin OS” te proberen. Ze lijken sterk op het Mac-ecosysteem.